WWW.DIARREE-STOPPEN.SURFSTAD.NL
DIARREE TIPS - Home - S / Soorten - Stoppen - Stress - Suiker - Symptomen

Diarree Stoppen

Diarree Soorten

Diarree is een plotse afwijking van het gebruikelijke ontlastingspatroon waarbij de frequentie en de hoeveelheid van de ontlasting zijn toegenomen en de ontlasting meer water bevat dan gewoonlijk. Er zijn verschillende soorten diarree:

Acute diarree

Acute diarree is buikloop die minstens 2 dagen bestaat en maximaal 14 dagen.

Chornische diarree

Chronische diaree is buikloop die tenminste 2 weken bestaat.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree gebeurt meestal op reis, vooral (sub)tropische gebieden.

Secretoire diarree

Bij secretoire diarree is er meer secretie dan resorptie van vocht in de dunne darm, meestal a.g.v. prikkeling vd mucosa, bv bacteriële toxinen (cholera, stafylokokken). De darmwand is intact.

Osmotische diarree

Bij osmotische diarree neemt de osmolaliteit van de voedingsmassa dusdanig toe dat er veel meer water wordt vastgehouden in het lumen van de darm. Het lukt de darm niet om het water op te nemen (absorptie).

Diarree op basis van versnelde motiliteit

Bij deze vorm van buikloop is er te weinig tijd voor volledige resorptie. Dit kan voorkomen bij hyperthyreoidie, medicatie, vagusdisfunctie en darmresectie.

Exsudatieve diarree

Bij exudatieve diarree vindt er extra vocht secretie plaats door een invasief (=ruimte innemend proces) of ulceratief (=zwerend) ontstoken darmwand in colon of ileum. Er kan bloed of slijm bij de ontlasting zitten.

Diarree Stoppen

Wat is de beste remedie om acute en chronische buikloop te stoppen? Lees meer over diarree behandelen.

Diarree Stress

Ook stress kan diarree veroorzaken. Ongeveer 40% van de mensen heeft af en toe diarree door stress gerelateerd aan werk of sociale gebeurtenissen. Het probleem verdwijnt gewoonlijk zodra de spanningen verminderen. Stress heeft invloed op de productie van maagzuur en de peristaltiek (= voortduwende beweging) van de maag en darmen met als gevolg obstipatie, diarree, winderigheid en gewichtsverlies.

Iedereen kent wel de diarree voor een belangrijke sollicitatie, vergadering, examen of onderzoek. Diarree door stress komt ook voor bij sport, men spreekt dan van lopersdiarree. Sommigen reageren extreem op stress. De darmen beginnen door de stress vlugger te werken en hierdoor ontstaat diarree. Wanneer stress gerelateerde diarree afgewisseld wordt met constipatie, spreekt men van een spastische darm of het prikkelbaar darm syndroom.

Lees meer over stress tips.

Diarree Symptomen

Een losse, waterachtige stoelgang is natuurlijk het belangrijkste symptoom van buikloop. Deze gaat vaak gepaard met andere symptomen, waaronder buikpijn, koorts en een gebrek aan controle over je darmen.

Symptomen als misselijkheid en braken kunnen erop wijzen dat de buikloop veroorzaakt wordt door een infectie. BacteriŽle of parasitaire infecties kunnen soms leiden tot bloederige stoelgang.

Welke symptomen met de buikloop gepaard gaan, is afhankelijk van de oorzaak van de diarree. Chronische diarree kan ondervoeding en gewichtsverlies veroorzaken.

Buikloop, zeker in combinatie met braken, kan leiden tot uitdroging. Droge mond, dorst, droge ogen en onregelmatig urineren of urine met een donkere kleur en sterke geur zijn symptomen die wijzen op uitdroging.

Regelmatig voldoende kleine hoeveelheden drinken is belangrijk. Kies voor water, soep of bouillon. Dehydratie kan vooral bij kinderen en ouderen tot ernstige problemen leiden. Onbehandelde dehydratie kan leiden tot nierfalen, hersenschade, artritis en huidproblemen. Ook zoutverlies aanvullen!

Buikloop bij bejaarden geeft grotere risico's. De kans op uitdroging is groter daar het lichaamsvocht kleiner is dan bij een jongere. Daarenboven drinken bejaarden minder om diverse redenen: slikproblemen, de intensiteit van dorst vermindert, urine-incontinentie, ... Het drinken van een zoutoplossing moet bij bejaarden altijd in overleg met een dokter gebeuren. Zout kan het hart van de bejaarde teveel belasten.

Bij volgende diarree symptomen een dokter raadplegen:

kindermountainbike - laptop kopen - trampoline test - haaruitval tegengaan - einmaleins Łben - ontspanningsmassage
 webdesign