WWW.DIARREE-STOPPEN.SURFSTAD.NL
DIARREE TIPS - Home - N / Natrium - Nepal - Nieren - Noten - Norit - Nutrilon

Diarree Stoppen

Diarree en Natrium

Natrium is een onmisbaar mineraal in ons lichaam. Samen met kalium zorgt natrium voor de vochtbalans en het transport van stoffen in en uit de cellen. Natrium is ook belangrijk bij de overdracht van zenuwimpulsen, bij spiersamentrekkingen en bij het handhaven van het zuur-base-evenwicht.

In de voeding is keukenzout (natriumchloride) de voornaamste bron van natrium. Voedingsmiddelen die geen bewerking hebben ondergaan, bevatten zeer weinig natrium. Als u gezond en gevarieerd eet en voldoende drinkt, is het onwaarschijnlijk dat u te weinig natrium binnenkrijgt. Vochtverlies door overmatig transpireren, diarree of braken kan tot natriumtekort leiden. De eerste aanwijzingen daarvoor zijn een droge mond en tong, een bleke huid en diepliggende ogen, een verlaagde bloeddruk en een snelle, zwakke pols. Bij ernstige diarree zijn zoutoplossingen (ORS: Oral Rehydration Salts) zinvol. Deze bevatten naast natrium ook andere mineralen en voedingsstoffen. Aan 1,5 gram keukenzout per dag hebben we eigenlijk al voldoende.

De eliminatie van natirum gebeurt hoofdzakelijk langs de urine en in mindere mate via het zweet. Niet langs faeces tenzij bij ernstige diarree.

Diarree en Nepal

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen op hol doen slaan met diarree als gevolg. Bij dunne ontlasting zonder andere symptomen kun je best het rustig aan doen en genoeg drinken. Eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost o m te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je nog loperamide innemen (niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar oud). Dit spul legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Gebruik dit alleen als je niet vaak naar de wc kunt, zoals wanneer je moet reizen. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Om diarree te voorkomen Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles of uit blik of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. IJs (van water) is het best te vertrouwen wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd. Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Westerse salades zoals bij salad bars in dure hotels gebruikelijk zijn, zijn in dit licht af te raden. Hamburgers zijn (eigen ervaring) over het algemeen eerder onveilig dan gewoon vlees zoals de lokale bevolking dat eet. Over het algemeen is het veilig om aan straatstalletjes te eten, ook al zou je het niet verwachten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Let wel op hoe borden, glazen en bestek worden afgewassen. Vaak is er geen stromend water en staat er alleen een emmer met een sopje te bakken in de zon. Het is dan verstandig om een ander tentje uit te zoeken. Restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden. Wat betreft eetstalletjes is het verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft soms al de hele dag ongekoeld gelegen. Een probaat huismiddel ter voorkoming van uitdroging bij diarree is het drinken van cola en bouillon (niet perse tegelijkertijd). Cola is bijna overal te koop en bouillon en een spiraalkoker kun je meenemen uit Nederland.

Diarree en Nieren

Diarree en Noten

Diarree en Norit

Diarree en Nutrilon

kindermountainbike - laptop kopen - trampoline test - haaruitval tegengaan - einmaleins üben - ontspanningsmassage
 webdesign