WWW.DIARREE-STOPPEN.SURFSTAD.NL
DIARREE TIPS - Home - M / Marokko - Maagpijn - Magnesium - Medicatie - Melk - Menstruatie - Moe - Mosselen

Diarree Stoppen

Diarree en Marokko

Veel reizigers naar Marokko krijgen tijdens of na hun verblijf in Marokko diarree. Deze reizigersdiarree wordt vaak veroorzaakt door met de darmbacterie E. Coli besmet voedsel of drinkwater. Als je meer dan drie maal dunne ontlasting hebt gehad binnen 24 uur, spreekt men van reizigersdiarree. Vaak heb je ook buikkrampen en misselijkheid. Bij ernstige buikloop is er ook hoge koorts of bloed en slijm bij de ontlasting. De diaree wordt meestal veroorzaakt door ziektekiemen die je binnen krijgt door drinken van water of eten van voedsel dat vervuild is met bacteriŽn, virussen of parasieten. Het belangrijkste is uitdrogen vermijden. Vooral kinderen en ouderen lopen meer gevaar op uitdrogen. Het glucose-zoutpreparaat O.R.S. ('oral rehydration salts') helpt tegen uitdroging. Voorkom reizigersdiarree door extra hygiŽnemaatregelen in acht te nemen.

Diarree en Maagpijn / Maagkrampen

Diarree gaat regelmatig gepaard met maagklachten (maagkrampen, maagzuur, maagpijn, ...). Met maagpijn bedoelen we pijn in de bovenbuik, nl. tussen navel en borstbeen.

Er kan sprake zijn van buikgriep. Buikgriep symptomen ontwikkelen zich binnen enkele uren en zijn: buikkrampen, maagpijn, misselijkheid, braken en diarree. Soms ook koorts, hoofdpijn en gezwollen lymfeklieren. De juiste medische term voor buikgriep is gastro-enteritis (maag-darmfinfectie). Een milde buikgriep gaat gewoonlijk vanzelf over. Het norovirus is in 50% van de gevallen verantwoordelijk voor buikgriep. Naast maagkrampen heeft met last van braken en diarree.

Ook hevige stress kan maagpijn en diarree veroorzaken..

Iedereen heeft wel eens maagklachten met diarree. Indien je regelmatig last hebt van maagkrampen en buikloop zijn er een aantal algemene tips om deze te verminderen :

De belangrijkste symptomen van maagkrampen zijn:

Maagkrampen door voedselvergiftiging gaan vaak samen met misselijkheid en overgeven. Braken zorgt voor het verwijderen van het bedorven voedsel. Bedorven voedsel in de darmen veroorzaakt darmkrampen en diarree. Maagkrampen en diarree door voedselvergiftiging treden snel na het eten op.

Diarree is een mogelijke bijwerking van sommige medicijnen, zoals antibiotica en bepaalde pijnstillers en maagzuurremmers. Dus de medicatie voor het behandelen van maagzuur kan oorzaak zijn van diarree.

Een diagnose van de huisarts is aangewezen.

Diarree en Magnesium

Teveel magnesium is zelden aan de voeding te wijten. Meestal is een verhoogd magnesium het resultaat van problemen bij uitscheiding of van kunstmatige toediening Als je teveel magnesium glycinaat of magnesium sulfaat neemt, krijg je diarree. Om diarree te vermijden, neem je best niet meer dan 500mg per dag in.

Diarree en Medicatie / Medicijn

Naargelang de oorzaak zijn er verschillende soorten medicijnen tegen diarree.

ORS is een oplossing van zouten en (druive)suiker of zetmeel in water. ORS vult de verloren suikers, zouten en vocht in het lichaam weer aan. De suikers en zouten zorgen er voor dat het vocht beter wordt opgenomen.

Antidiarreemiddelen remmen de darmbewegingen en zorgen voor samentrekking van de anus. Hierdoor blijft de darminhoud langer in de darmen en wordt compacter, zodat overmatig verlies van vocht en zouten wordt tegengegaan. Antidiarreemiddelen worden meestal kortdurend gebruikt, bijvoorbeeld bij bus- of vliegreizen. Voorbeelden zijn loperamide en loperamide-oxide. Als de diarree gepaard gaat met bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts mag u niet zomaar antidiarreemiddelen gebruiken.

Chinolon-antibiotica zijn middelen die de groei van bacteriŽn remmen. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeelden zijn ciprofloxacine, norfloxacine en ofloxacine.

Antibiotica van het sulfonamide-type doden veel soorten bacteriŽn. Ze dringen door in de bacterie en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de bacterie. Hierdoor sterft de bacterie. Antibiotica van het sulfonamide-type worden voorgeschreven als chinolon-antibiotica onvoldoende werken. Voorbeeld is trimethoprim in combinatie met sulfamethoxazol.

Azitromycine bestrijdt de bacteriŽn die darminfecties veroorzaken. Azitromycine remt de groei van bacteriŽn, doordat het de eiwitaanmaak binnen de bacterie belemmert.

Vancomycine wordt gebruikt bij ernstige diarree door bacteriŽn.

Actieve kool, merknaam Norit, wordt gebruikt bij diarree. Het gunstig effect van actieve kool bij diarree is niet aangetoond.

Bij de zeer hoge doseringen, die worden gebruikt bij vergiftigingen, heeft het als bijwerking verstopping, maar niet bij de doseringen zoals die worden gebruikt bij diarree.

Methysergide wordt alleen gebruikt bij chronische diarree door het carcinoÔd-syndroom. Dit is een langzaam groeiend gezwel in de darmen.

Colestyramine zorgt ervoor dat vocht beter in het lichaam wordt opgenomen, waardoor de diarree minder wordt.

Bij ernstig zieke mensen kan aanhoudende chronische diarree voorkomen en fistels. Octreotide kan dan gebruikt worden om diarree te verminderen.

Lijst met medicijnen voor diarree

 • Arestal (loperamide-oxide)
 • Azitromycine (azitromycine)
 • Bactrimel (cotrimoxazol)
 • Ciprofloxacine (ciprofloxacine)
 • Ciproxin (ciprofloxacine)
 • Colestyramine (colestyramine)
 • Cotrimoxazol (cotrimoxazol)
 • Deseril (methysergide)
 • Diacure (loperamide)
 • Diarreeremmer (loperamide)
 • Diarreeremmer loperamide sam (loperamide)
 • Imodium (loperamide)
 • Kool, geactiveerd (kool, geactiveerd)
 • Loperamide (loperamide)
 • Loperamide-oxide (loperamide-oxide)
 • Methysergide (methysergide)
 • Norfloxacine (norfloxacine)
 • Norit (kool, geactiveerd)
 • Octreotide (octreotide)
 • Questran (colestyramine)
 • Questran a (colestyramine)
 • Sandostatine (octreotide)
 • Vancocin (vancomycine)
 • Vancomycine (vancomycine)
 • Zithromax (azitromycine)
 • Diarree en Melk

  Lactose-intolerantie of melkallergie kan diarree veroorzaken.

  Bij lactose-intolerantie gebeurt het volgende: lactase, het enzym dat lactose afbreekt in de darmen, wordt niet langer in voldoende hoeveelheid geproduceerd tijdens de volwassenheid. Daardoor stapelt de lactose zich op en veroorzaakt ze klachten zoals diarree.

  Een allergie is een overreactie van het immuunsysteem, dat zich aangevallen voelt door een stof waarmee het lichaam in contact is gekomen. Bij melkallergie wordt die reactie veroorzaakt door een eiwit.

  Drink geen gepasteuriseerde of ongekookte melk en eet geen kaas die bereid is uit rauwe melk om de kans op diarree te verminderen.

  Vermijd vooral zoete melkproducten, zoals melk, vla, pudding enz. Deze producten kunnen vervangen worden door sojamelk of lactosearme melk. Zure melkproducten, zoals karnemelk en yoghurt zijn met mate toegestaan.

  Diarree en Menstruatie / Maandstonden

  Sommigen hebben last van diarree tijdens hun menstruatie. Het verband tussen diarree en menstruatie is niet zo goed gekend. Bij 9% van de vrouwen is er tijdens de menstruatie sprake van acute diarree. Vrouwen met prikkelbare-darmsyndroom (PDS) hebben 26% kans op buikloop tijdens hun maandstonden. Naast diarree, kan misselijkheid en braken, duizeligheid, hoofdpijn en zelfs flauwvallen ook voorkomen tijdens de maandstonden.

  Diarree en Moeheid

  Regelmatig komen diarree en moeheid samen voor. Verder onderzoek is noodzakelijk daar de combinatie van buikloop en moeheid diverse oorzaken kan hebben. Lees meer over vermoeidheid.

  Diarree en Mosselen

  De Vibrio parahaemolyticus is een bacterie die eeft in brak water van tenminste 15 įC. Sommige kunnen bij mensen diarreen en maagdarmklachten veroorzaken. De bacterie komt vooral in de zomer voor in de kustwateren. In BelgiŽ en Nederland worden alleen ongevaarlijke varianten gevonden. In AziŽ en ook in Amerika is de Vibrio parahaemolyticus een veelvoorkomende oorzaak van voedselvergiftiging met diarree als gevolg. Door import van vissen en schaaldieren kan de bacterie ook bij ons opduiken. De bacterie kan in de koelkast en zelfs in de diepvries overleven. Verhitting boven 65įC doodt de bacterie. Besmetting kan optreden bij kruisbesmetting tussen rauw en bereid voedsel of bij een te hoge bewaartemperatuur.

  De eerste klachten merkt u binnen 24 uur na het eten van met Vibrio parahaemolyticus besmet voedsel. De ziekte gaat vaak na een dag of drie vanzelf over. Iemand met een verzwakt immuunsysteem loopt risico. De symptomen zijn diarree, buikkrampen, misselijkheid, braken, koorts en koude rillingen. De bacterie kan een huidinfectie veroorzaken als een open wond in contact komt met besmet zeewater.

  Voor de diagnose kunnen bloedmonsters of monsters van de ontlasting worden gebruikt. Behandeling is meestal niet nodig. Om uitdroging door de diarree te voorkomen, is het aan te raden om bij besmetting veel te drinken. Besmetting voorkomen door zeevruchten, waaronder mosselen, voldoende te verhitten.

  kindermountainbike - laptop kopen - trampoline test - haaruitval tegengaan - einmaleins Łben - ontspanningsmassage
   webdesign