WWW.DIARREE-STOPPEN.SURFSTAD.NL
DIARREE TIPS - Home - K / Kat - Keelpijn - Kind - Kippen - Klachten - Kleur - Koffie - Konijn - Koorts - Kruiden

Diarree Stoppen

Diarree Kat

Diarree kan veroorzaakt worden door ziekten van het maagdarmkanaal of door ziekten buiten het maagdarmkanaal. Bij jonge katten wordt diarree meestal veroorzaakt door verkeerde voeding of overvoeren. Ook infectieuze oorzaken als vrussen, bacteriën of parasieten kunnen buikloop veroorzaken.

Bij volwassen katten zijn de meest voorkomende oorzaken voor diarree:

Buikloop en Keelpijn

Keelontsteking (faryngitis) gaat vaak samen met keelpijn en koorts. Af en toe ook hoofdpijn, diarree, buikpijn en braken. Een keelontsteking gaat niet zelden samen met een verkoudheid, griep of een andere aandoening. De infectie geneest meestal spontaan na een dag of vijf.

Diarree en Kind

Bij zuigelingen en kinderen komt diarree veel voor. Diarree ontstaat meestal door een darminfectie. De darmwand kan dan minder vocht opnemen. Daardoor wordt de ontlasting dunner. Soms kunnen kinderen diarree krijgen door veel vruchtensappen te drinken. Ook light frisdranken kunnen diarree geven. Dit soort buikloop merk je vaak bij peuters.

Diarree gaat bij kinderen vaak samen met braken en koorts. Een kind met buikloop verliest veel vocht, zeker als het ook koorts heeft of moet overgeven. Bij onvoldoende drinken, dreigt het gevaar van uitdrogen. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen binnen één dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen binnen twee tot drie dagen.

Bij een van de volgende verschijnselen is er sprake van uitdroging:

De kans is klein dat een kind uitgedroogd is als het goed drinkt en regelmatig plast, kwijlt of met dikke tranen huilt en gewoon rondloopt.

Neem contact op met uw huisarts als uw kind:

Hieronder enkele handige brochures over diarree bij kinderen.

Diarree bij kinderen
Diarree bij het kind

Buikloop bij Kippen

Diarreeklachten

Wanneer er naast diarreeklachten nog symptomen zoals sufheid, koorts, braken, bloedverlies, ... dan ga je best naar de huisarts. Lees meer over diarreeklachten.

Kleur ontlasting

De kleur van ontlasting kan sterk verschillen: zwart, geel, groen, wit, rood, grijs, ... De kleur van diarree is een belangrijke factor bij het stellen van een goede diagnose en bepalen van de geschikte behandeling.

Lees meer over kleur diarree.

Diarree en Koffie

Om chronische diarree te bestrijden drrink je best geen drankjes met cafeïne zoals koffie, thee en frisdrank. Koffie stimuleert namelijk de motorische activiteit van het colon en het rectum.

Drink veel water, minstens 1,5 tot 2 liter per dag, om uitdroging tegen te gaan. Vooral thee, rijstwater, wortelsap en bosbessensap hebben een gunstige invloed op diarree. Vermijd te koude en te warme dranken. Het is raadzaam bij alles wat u drinkt vast voedsel zoals beschuit of toast te eten.

Diarree en Konijn

Diarree is veel voorkomend bij konijnen. Er zijn soorten diarree: zachte keutels, plakpoep rond de anus en waterdunne diaree.

Een konijn produceert gewone keutels en blinde-darmkeutels. Deze laatste zijn kleiner, zachter en ruiken sterk. Ze bevatten veel vitaminen en andere noodzakelijke stoffen. Het konijn eet deze keutels op.

De oorzaak van zachte keutels is een reactie op groenvoer dat het konijn niet verdraagt. Hij kan hierdoor ook gas in zijn buik krijgen. Plakpoep bestaat vooral uit blinde-darmkeutels. Wanneer het voer te veel koolhydraten bevat, worden de blindedarmkeutels zacht en blijven aan het achterwerk plakken. Waterdunne diarree kan het gevolg zijn van coccidiose, een darmparasiet.

Wanneer een konijn de blindedarm keutels niet meer kan eten, kan het een tekort aan voedingsstoffen krijgen en ziek worden. Bij waterdunne diaree bestaat er gevaar voor uitdroging.

Als het konijn niet ziek is, geef dan een paar dagen alleen hooi en water. Een ernstiger vorm van diarree is de waterdunne, stinkende ontlasting, waarbij uw konijn suf is, niet eet en stil in een hoekje zit. Dit is ernstig en hierbij dient u naar de dierenarts te gaan.

Diarree en Koorts

Als u naast diarree ook koorts hebt, dan gaat u best naar de dokter.

Buikgriep kan naast een virus ook veroorzaakt worden door een bacterie of een parasiet. Buikgriep herken je door diarree, buikkrampen, misselijkheid, braken, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Buikgriep door een bacterie is ernstiger: je hebt meer koorts en er zit vaak bloed in de stoelgang.

Yersinia enterocolitica is een bacterie die men vaak aantreft bij varkens. Besmetting geeeft volgende symptomen: koorts, waterige diarree, krampen en hevige pijn in de onderbuik. Complicaties leiden soms tot acute of chronische artritis. De symptomen treden op 2 tot 4 dagen na het eten van besmet voedsel. Geen antibioticum geven. Vooral het vocht- en zoutverlies aanvullen.

Een kweek wordt aangevraagd bij reizigersdiarree, ibloederige diarree gepaard gaande met koorts en een slechte algemene toestand en bij jonge zuigelingen met bloederige diarree.

Bij ernstige buikloop met koorts en een slechte algemene toestand met bloederige diarree of septisch beeld is hospitalisatie met intraveneuze antibiotica noodzakelijk. Dit vooral bij kinderen.

Loperamide mag niet gegeven worden in geval van koorts en bloederige of slijmerige diarree.

Diarree en Kruiden

Bij de behandeling van diarree kan men beroep doen op kruiden:

<

Men kan diarree ook behandelen met een anti-diarreethee met volgende kruiden:

Geneeskrachtige kruiden kunnen uw stoelgangproblemen verlichten.

kindermountainbike - laptop kopen - trampoline test - haaruitval tegengaan - einmaleins üben - ontspanningsmassage
 webdesign