WWW.DIARREE-STOPPEN.SURFSTAD.NL
DIARREE TIPS - Home - D / Darmflora - Depressie - Diabetes - Diagnose - Dieet - Duur

Diarree Stoppen

Diarree en Darmflora

In de dikke darm leven grote hoeveelheden darmbacteriŽn. Deze worden ingedeeld in nuttige en schadelijke darmbacteriŽn. Samen heten ze de darmflora. Bij een gezonde darmflora is er een evenwicht. Als de darmflora verstoord raakt, ontstaan er lege plekken op de darmwand. De schadelijke bacteriŽn krijgen dan de kans om zich te vermenigvuldigen. Wanneer schadelijke bacteriŽn de overhand krijgen, kunnen (darm)klachten ontstaan zoals diarree of verstopping.

U kunt uw darmflora gezond houden door gezond en vezelrijk te eten en voldoende te drinken. Ook is het belangrijk dat u uw weerstand op peil houdt, door gezond te leven en voldoende te slapen. Daarnaast is het verstandig om te letten op een goede hygiŽne.

Virale of bacteriŽle oorzaken zorgen voor onevenwicht in de darmflora. Probiotica (zuivel met goede bacteriŽn) helpen het evenwicht in de darmflora te optimaliseren. Ook bevatten zij lactase dat helpt bij de omzetting van melksuiker in goed verteerbare monosachariden. Niet verteerde melksuikers zijn vaak verantwoordelijk voor diarree.

Diarree definitie

Lees meer hierover bij wat is diarree.

Diarree en Depressie

Het meest voorkomende gynaecologische probleem bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn pijnlijke maandstonden of dysmenorroe. Depressie en diarree behoren tot de symptomen, naast braken of misselijkheid, hoofdpijn en constipatie.

Ook het gebruik van drugs kan depressie en loees stoelgang met zich meebrengen.

Bij het prikkelbaredarmsyndroom gaat de transit of te snel, wat leidt tot diarree, of te traag, wat constipatie veroorzaakt. Naar schatting heeft 60 % van alle patiŽnten met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS of IBS) ook een depressie.

Diarree en Diabetes

Mensen met diabetes lopen een groter risico om gastrolintestinale problemen te krijgen dan niet-diabeten. Het gaat om problemen zoals obstipatie, misselijkheid, buikpijn en overgeven, slikproblemen, losse stoelgang en faeces incontinentie. In het algemeen zijn het problemen die samenhangen met de verstoring van de motoriek van het maagdarmkanaal. Die motoriek wordt bestuurd via het autonome zenuwstelsel en mensen met diabetes kunnen in de loop der tijd een serieuze autonome neuropathie ontwikkelen.

Lijdt u aan diabetes mellitus? Uw diabetes kan door buikloop sterk ontregeld raken, want door de buikloop eet en drinkt u misschien anders dan normaal. U loopt een verhoogd risico op uitdroging.

Diarree en Differentiaal Diagnose

Differentiaal diagnose is belangrijk bij diarree om de juiiste behandeling te bepalen. Gaat het om een virus of een bacterie? Zijn er bijkomende klachten als koorts, braken, bloedverlies, ... Differentiaaldiagnose is het onderscheid maken tussen diagnoses die veel van dezelfde karakteristieken gemeen hebben.

Diarree Dieet

Acute diarree man met dieet alleen behandeld worden. Je kan voorkomen dat andere mensen besmet worden door regelmatig en zorgvuldig je handen te wassen.

Diarree dieet bij zuigelingen

Flesvoeding wordt best niet verder gegeven bij diarree. Ook het groentenpapje en de fruitpap laat je wegvallen. Wel veel drinken! De 1ste dag geef je een speciale zout-suikeroplossing. Deze zakjes zijn verkrijgbaar in de apotheek. De hoeveelheid zout-suikeroplossing moet gelijk zijn aan de normale hoeveelheid flesvoeding. B.v. : een kindje drinkt normaal 5 flessen van 200 cc. per dag. Bij diarree geef je dan 1 liter zout-suikeroplossing over 24 uur gespreid. Het is het beste om wat vaker kleine hoeveelheden aan te bieden, dan heeft de baby minder de neiging over te geven. De 2de dag en volgende de melkvoeding verdunnen met gekookt water of bronwater of rijstwater. Maak 1/3 van de normale hoeveelheid melkvoeding voor een dag klaar en verdun dit met twee maal zoveel water. De volgende dagen kan je stilaan minder verdunnen. Zodra de diarree ophoudt mag je geleidelijk aan opnieuw beginnen met fruitpap. In het begin alleen geraspte appel, geplette banaan en koek. Het groentenpapje mag opnieuw gegeven worden een vijftal dagen nadat de stoelgang opnieuw een normaal uitzicht heeft. Rijst of deegwaren, gekookte licht verteerbare groenten (best gekookte wortelen) , magere soep , joghourt , magere vis of vlees verdienen de voorkeur.

De borstvoeding mag normaal doorgegeven worden. Fruitpap en groentenpapje worden echter niet verder gegeven. In plaats daarvan geef je wel extra drinken in de vorm van: licht gesuikerde thee, fijne groentenbouillon, wortelsoep, rijstwater, gewoon bronwater zonder belletjes, verdund appelsap (1 deel appelsap, 4 delen water). Zodra de diarree ophoudt: langzaam aan hernemen van het fruit- en groentenpapje. Recept voor rijstwater : laat 2 soeplepels rijst en 1 liter water koken gedurende 30 minuten. Giet door een zeef en voeg aan het rijstwater zout toe naar smaak. Recept voor wortelsoep: laat 1/2 liter water koken met 250 g. wortelen gedurende een uur. Daarna mixen en aanlengen tot 1/2 liter. Dan nog even opnieuw laten doorkoken. 1/4 koffielepel zout en 2 soeplepels suiker toevoegen

Diarree dieet bij volwassenen

Bij volwassenen gaan we voor een darmsparend dieet Veel drinken (1,5 tot 2,5 per dag) met kleine hoeveelheden. Drink liefst licht gesuikerde thee, fijne groentenbouillon, wortelsoep, rijstwater, gewoon bronwater zonder belletjes of verdund appelsap (1 deel appelsap, 4 delen water). Niet uit de koelkast.

Best volgende produkten vermijden:

Wat je wel mag eten:

Zodra de diarree ophoudt mag je stilaan je normale voedingsgewoonten hernemen. Ondertussen enkele dagen rusten.

Diarree Duur

Hoelang duurt buikloop. De duur is afhankelijk of er sprake is van acute diarree of chronische diarree.

Acute buikloop is een plotseling optredende afwijking van het voor een persoon gebruikelijke defecatiepatroon met een maximale duur van 14 dagen, waarbij de frequentie en de hoeveelheid van de ontlasting zijn toegenomen en de ontlasting meer water bevat dan gewoonlijk. Buiikloop gaat vaak gepaard met buikkrampen en soms met braken.

Chronische diarree heeft dezelfde kenmerken als hierboven beschreven, maar de duur is per definitie langer dan 14 (of 21 in andere definities) dagen.

De oorzaak van de buikloop bepaalt de duur van de stoelgang problemen. Bij een infectie met het rotavirus duurt dit relatief lang. De darmwand heeft zich pas na tien dagen weer hersteld. Bij een infectie met een bacterie wordt men ťťn tot zeven dagen na besmetting ziek. Meestal duurt de acute diarree niet langer dan twee tot tien dagen.

Probiotica zouden bij acute diarree van infectieuze oorsprong de duur en ernst gunstig beÔnvloeden.

kindermountainbike - laptop kopen - trampoline test - haaruitval tegengaan - einmaleins Łben - ontspanningsmassage
 webdesign