WWW.DIARREE-STOPPEN.SURFSTAD.NL
DIARREE TIPS - Home - C / Candida - Chemo - Chocolade - Chronisch - Cola

Diarree Stoppen

Diarree Candida Albicans / Candidiasis

Candida Albicans is een gist die zich vooral in de darmen bevindt, maar ook op andere vochtige plaatsen zoals in de mond en de vagina. Wanneer zich een verandering in de darmflora voordoet, kan de normale gistvorm van de Candida overgaan in een schimmelvorm. Vanuit de darmen kan candida zich via het bloed naar andere delen verspreiden. Candidiasis is hardnekkig en kan verantwoordelijk zijn voor maanden tot zelfs jaren van chronische klachten.

De belangrijkste klachten bij candidiasis : spijsverteringproblemen (opgezette buik, slijm in de ontlasting, spastische darm, darmkrampen, maagklachten, winderigheid, constipatie of diarree, anale jeuk, geregeld last van vage misselijkheid), klachten van de geslachtsorganen, problemen met het immuunsysteem, weinig energie, last aan spieren en gewrichten, en hormonale klachten.

Diarree en Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling van kanker met geneesmiddelen die de groei van kankercellen verstoren. Chemotherapie treft in mindere mate ook gezonde lichaamscellen. Chemo heeft daardoor meer nevenwerkingen dan veel andere medicijnen, waaronder buikloop De oorzaak van losse stoelgang tijdens chemo kan liggen bij een beschadiging van het darmslijmvlies door de chemotherapie. Het darmslijmvlies wordt frequent vervangen en als de celdeling van het darmslijmvlies wordt afgeremd door de chemotherapie kan dit klachten geven zoals buikloop. Andere mogelijkheden zijn een paradoxe diarree ten gevolge van verstopping of een infectie.

Bij paradoxe diarree zit er een prop in het darmkanaal waar alleen nog vloeibare drab langs kan passeren. Bij een infectie zullen er meestal ook andere symptomen bestaan. Cytostatica die vaak dunne ontlasting veroorzaken zijn 5-fluorouracil, capecitabine (Xeloda©), UFT© en irinotecan (Campto©). Bij geringe klachten volstaat ruim drinken. Bij hinderlijke buikloop door cytostatica kan je best loperamide (Imodium©) gebruiken. Als de buikloop ongewoon heftig is, dreigt het gevaar van uitdroging. In die omstandigheid kan je beste zo snel mogelijk contact opnemen met je arts.

U moet uw arts verwittigen indien de buikloop langer dan 24 uur aanhoudt of indien het gepaard gaat met pijn en krampen. In ernstige gevallen kan de dokter medicatie voorschrijven tegen buikloop. Gebruik in geen geval op eigen houtje medicijnen tegen buikloop. Vermijd vezelrijke voeding omdat hierdoor de diarree en de krampen kunnen verergeren. Drink voldoende om het vocht dat u verliest door de losse ontlasting weer aan te vullen.

Diarree en Chocolade

Sommige mensen kunnen overgevoelig reageren bij de inname van bepaald voedsel zoals fruit, fruitdrankjes, alcohol, te gekruid of te vet voedsel. Bepaalde stoffen in dit voedsel kunnen de darmen irriteren en diarree veroorzaken. Anderen zijn allergisch of intolerant voor koemelksuiker of lactose, of tarwe of gluten. Sommige mensen kunnen ook reageren op bepaalde soorten fruit, veel koffie of chocolade. Voedselintolerantie met diarree als gevolg, kan ook veroorzaakt worden door voedingsadditieven zoals hexitol, sorbitol, mannitol, fructose, sucrose, lactose, Magnesium of cafeÔne.

Appelsap, perensap, suikervrije kauwgom en pepermunt bevatten hexitol, sorbitol en mannitol. Appelsap, perensap, druiven, honing, dadels, noten, vijgen en frisdranken met fruitsmaken bevatten fructose. Biet- en rietsuiker bevat sucrose. Melk, roomijs, yoghurt, kwark en chocolade bevatten lactose. Koffie, thee en cola bevatten cafeÔne.

Volgens sommige onderzoeken helpt chocolade diarree voorkomen!

Chronische diarree

Als de diarree langer duurt dan 2 tot 3 weken is er sprake van een chronische diarree. Chronische diarree kan diverse oorzaken hebben.

Net zoals bij acute diarree is het bij chronische diarree belangrijk voldoende te drinken. Een te groot vochtverlies kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Vermijd voedsel dat de diarree kan verergeren zoals ijs of kaas, gefrituurd voedsel, erg zoet voedsel als cake en koekjes en vezelrijk voedsel als citrusvruchten. Als de diarree begint te verbeteren, kan je best makkelijk verteerbaar voedsel eten als bananen, volkorenrijst, gekookte aardappelen, toast, beschuiten, gekookte wortelen en gebakken kip.

Diarree en Cola

Cola (zonder gas), limonade, sportdrinks, enz... worden nog vaak aangeraden voor behandleing diarree. Al deze frisdranken zijn ongeschikt en kunnen de problemen zelfs verergeren omdat ze te veel suiker bevatten.

Buikloop kan je krijgen als je bijvoorbeeld buikgriep hebt. De bacteriŽn en virussen verlaten je lichaam via de diarree. De dunne ontlasting ruimt de ziekteverwekkers op. Maar met diarree verlies je ook veel water en mineralen. Je moet dus goed drinken. Cola drinken is niet goed! Daar zit teveel suiker in . Voor een darm geplaagd door buikloop is het moeilijk om al die suikers op te nemen. Suiker kan zelfs diarree veroorzaken? Bovendien zit er in cola cafeÔne. Dat zorgt ervoor dat je darmen meer water gaan uitscheiden. Ook zorgt cafeÔne ervoor dat je darmen meer bewegen en zo wordt alles ook erger. Bij buikloop kan je frisdranken en sapjes zoals cola en appelsap best even mijden. Thee met een klein beetje suiker, water en bouillon zijn de beste drankjes.

Complicaties en diarree

Diarree zorgt voor ongemak en verstoring van dagelijkse activiteiten. Ernstige buikloop kan leiden tot waterverlies (dehydratie, uitdroging) verlies van elektrolyten als natrium, kalium, magnesium en chloride. Hierdoor kan de bloeddruk zo sterk dalen dat iemand flauwvalt (syncope) en dat er hartritmestoornissen of andere ernstige aandoeningen ontstaan. Jonge kinderen, ouderen en gehandicapten behoren tot de risicogroep. Ook kan bicarbonaat met de ontlasting verloren gaan, wat leidt tot metabole acidose, een verstoring van het zuur-base-evenwicht in het bloed.

kindermountainbike - laptop kopen - trampoline test - haaruitval tegengaan - einmaleins Łben - ontspanningsmassage
 webdesign