WWW.DIARREE-STOPPEN.SURFSTAD.NL
DIARREE TIPS - Home - B / Baby - Behandeling - Besmettelijk - Bloed - Braken

Diarree Stoppen

Op deze pagina meer info over:

Diarree en baby

De eerste dagen na de geboorte is de ontlasting van uw kleintje een zwarte, plakkerige substantie. Deze meconium zijn de restjes die de baby uit moeder's buik heeft meegenomen. Als een baby na 48 u nog geen stoelgang heeft gemaakt, is controle noodzakelijk. Na 2 ŗ 3 dagen verandert de kleur en de consistentie van de stoelgang. De kleur zal variŽren van bruin, geelgroen tot geel en de consistentie wordt losser en dunner. De meeste babyís, jonger dan zes weken, hebben elke vierentwintig uur ten minste 2 tot 5 keer ontlasting. Als je kindje in de eerste 4 tot 6 weken minder dan 2 keer per dag stoelgang maakt, vraag dan raad. Babyís ouder dan zes weken houden vaak de zeer frequente ontlasting aan zolang ze uitsluitend borstvoeding krijgen, maar het is ook heel normaal dat sommige babyís slechts eenmaal per week ontlasting krijgen zonder teken van constipatie. Raadpleeg een dokter als de stoelgang erg vast is van structuur, als je kind erg huilt en pijn vertoont bij het stoelgangímaken of als er klachten optreden zoals braken, koorts, slechte gewichtsevolutie of voedselweigering.

Symptomen van diarree bij baby:

Als uw kleintje diarree heeft, ga je best door met borstvoeding. Dan gaat het meestal binnen een paar dagen over. Zorg dat je baby veel vocht krijgt. De beste manier om dit te doen bij een zieke baby, is hem heel frequent kleine hoeveelheden aanbieden.

Een baby is zeer gevoelig voor vochtverlies. Diarree kan snel tot uitdroging leiden, wat levensbedreigend kan zijn. Diepliggende ogen, een droge mond, koorts zonder zweten, huilen zonder tranen, niet meer plassen, lusteloosheid, niet meer drinken, droge huid zonder veerkracht en ingevallen fontanellen wijzen op uitdroging. Waarschuw meteen een dokter!

Babyís met diarree zullen ook vaak overgeven. Soms is er eerst sprake van spugen en daarna pas buikloop. Een baby kun je afgekoeld gekookt water te drinken geven. Als het spugen is gestopt, kun je zoute vloeistoffen geven. Het verlies aan zouten moet worden gecompenseerd met orale rehydratiezouten.

Krijgt uw baby de zuigfles, vervang dan tijdelijk de melk door dieetmelk zonder lactose. Lactose verhoogt de hoeveelheid water in de stoelgang en kan op die manier diarree verergeren. Steriliseer de zuigflessen grondig!

Vervang de voeding door wortelsoep of rijstwater.

Wortelsoep: Laat 500 gr (oude) wortelen gedurende 1 uur koken in 1 liter water. Daarna gekookt water bijvoegen tot men terug 1 liter bekomt. Dan door de passe-vite roeren. Voeg 5 gram zout (ongeveer 1 koffielepel) en 40 gram suiker (ongeveer 2,5 soeplepels) toe.

Rijstwater: 5 soeplepels rijst wassen en gedurende 1 uur laten koken in 1 liter water. Op het einde water toevoegen tot men terug 1 liter bekomt, en dan zeven. Voeg 5 gram zout en 40 gram suiker toe.

Diarree behandelen

Drink voldoende mineraalrijke vloeistoffen zoals water, thee en ontvette bouillon. Vooral als er ook sprake is van braken. Drink traag en in kleine slokjes. Voor ernstig vochtverlies zijn rehydratie-oplospoeders (= ORS-poeders) verkrijgbaar in de apotheek.

Bij buikloop is er meestal verminderde eetlust. Het is echter niet nodig om te vasten zoals vroeger vaak werd aanbevolen. Hoe vlugger u opnieuw gewone, gezonde voeding eet, hoe sneller u geneest. Ook bij kinderen zo snel mogelijk de normale flesvoeding of borstvoeding hervatten.

Het volgen van een dieet is aangewezen bij buikloop, een maagsparend dieet.

Was na de ontlasting en vůůr het eten steeds goed uw handen, was mogelijk besmet eet- en drinkgerei steeds goed af om besmetting via speeksel te vermijden.

Anti-biotica wordt voorgeschreven als de diarree wordt veroorzaakt door een bacteriŽle infectie.

Bij diarree door vergiftiging dient men een tegengif in te nemen.

Bij diarree behandeling onderscheidt men chronische buikloop en acute diarree. De behandeling is verschillend.

In het geval van acute diarree zorg je voor inname van vocht. Voldoende vocht is vooral belangrijk bij kinderen met diarree. Je compenseert het verlies van noodzakelijke vloeistoffen en elektrolyten als natrium en kalium. Om de elektrolyten op peil te houden, kan je bouillon of soep eten, fruitsap drinken en zacht fruit en groenten eten. Een glas vruchtensap met een halve theelepel zout en een halve theelepel honing erin is ook een aanrader. Verder zijn ook frisdranken waaruit de prik weg is goed om je lichaam te hydrateren.

Soms kan je medicatie tegen diarree gebruiken. Een medicijn zonder voorschrift is loperamide (Imodiumģ). Stop met medicijnen als je na twee dagen nog diarree hebt of als de symptomen erger worden. Bij diarree door bacteriŽle infectie of een parasiet is antibiotica nodig.

Bij chronische diarree is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Als de chronische diarree veroorzaakt wordt door een bacteriŽle infectie, dan behandelen met antibiotica.

Soms is lange termijnmedicatie (zoals steroÔden) of chirurgie noodzakelijk.

Voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom, lactose-intolerantie of coeliakie, kunnen aanpassingen van hun dieet aangewezen zijn.

Ook hier is vochtopname belangrijk. Vermijd drank met cafeÔne en alcohol. Vermijd voedsel dat de diarree kan verergeren, zoals ijs of kaas, gefrituurd voedsel, erg zoet voedsel als cake en koekjes en vezelrijk voedsel als citrusvruchten. Makkelijk verteerbaar voedsel eten als bananen, volkorenrijst, gekookte aardappelen, toast, beschuiten, gekookte wortelen en gebakken kip.

Buikloop besmettleijk

Buikloop wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet, maar ook stress kan aan de basis liggen. Een bacteriŽle infectie ontstaat meestal door besmet drinken of voedsel. Ook kunt u besmet worden door contact met iemand die diarree heeft. Diarree is dus besmettelijk en goede hygiŽne is noodzakelijk.

Was de handen met water en zeep na elk toiletbezoek, voordat u eten of drinken klaar maakt of na een luierwisseling. Was gebruikte glazen, borden en bestek goed af (besmetting kan ook via speeksel plaatsvinden). Groenten en fruit grondig wassen en eventueel koken. Bewaar etensresten in de koelkast en niet langer dan twee dagen. Overschot van afhaalmaaltijden kunt u beter niet bewaren. Mensen uit uw omgeving nemen best dezelfde hygiŽnische maatregelen.

Op reis kunt u in bepaalde streken beter geen kraanwater drinken. Weest in zulke gebieden ook voorzichtig met onverpakt ijs, frisdrank, salades, ongeschild fruit en rauw voedsel.

Werkt u in de horeca of in de zorg van mensen, dan is de kans dat u anderen besmet extra groot. Het is dan verstandiger om thuis te blijven tot de diarree voorbij is.

Diarree en bloed

Diarree en verlies van bloed ziet men vaak bij colitis. De symptomen van colitis of dikke darmontsteking zijn: buikpijn en diarree. Daarenboven soms bloed in de stoelgang, pijnlijke en krampachtige aandrang om te ontlasten, de buikpijn komt in golven en na de diarree neemt het weer af, soms constante pijn, koorts en koude rillingen.

Ook bij de ziekte van Crohn ziet men vaak diarree en bloedverlies.

Dysenterie is een zware vorm van diarree met bloed in de ontlasting. De ziekte kwam in de 18de eeuw veelvuldig voor en was beter bekend onder denaam rode loop. De ziekte was toen vaak fataal bij kinderen en oudere zwakke mensen.

Diarree en braken

Diarree gaat vaak gepaard met buikkrampen en soms ook met braken. Braken wordt gestuurd door het braakcentrum, dat gelegen is in de hersenstam Overgeven wordt vaak voorafgegaan door misselijkheid en overmatige speekselaanmaak

Voedselvergiftiging ligt vaak aan de basis van diarree met braken. Clostridium botulinum is een bacterie die de zeldzame intoxicatie botulisme veroorzaakt. Eťn tot drie dagen na de consumptie van het vergiftigd voedsel merkt men misselijkheid, braken en diarree. In een tweede fase treden verlammingsverschijnselen op. Na 3 tot 6 dagen sterft de patiŽnt.

Er is ook nog voedselvergiftiging via de de Staphylococcus aureus- bacterie. De kiemen kunnen rechtstreeks - via contact met de handen of met besmet materiaal - maar ook via de lucht levensmiddelen besmetten. Het risico op de productie van toxines door S. aureus is groter in verhitte en gezouten levensmiddelen. Vooral eiwitrijke voedingswaren (b.v. ham, gebak met room, melkproducten...) vormen een goede voedingsbodem voor S. aureus. Staphylotoxines veroorzaken een maagdarmontsteking die optreedt na een korte incubatieperiode van 3 tot 5 uren. De symptomen zijn braken en diarree met hoofdpijn, misselijkheid en buikkrampen. De symptomen duren 2 tot 3 dagen en verdwijnen meestal spontaan.

Een beschadiging of bijwerking van bepaalde medicijnen kan diarree veroorzaken. Raadpleeg dan snel uw huisarts, vooral als er sprake is van rode of zwarte bloedstolsels en indien diarree gepaard gaat met braken.

Braken en dunne ontlasting kunnen worden veroorzaakt door infectie van het spijsverteringskanaal of een infectie elders in het lichaam en zelfs door een allergie. Braken en diarree is niet ongewoon bij kinderen jonger dan vijf jaar. Buikloop en dunne ontlasting is vaak het gevolg van een infectie van het spijsverteringskanaal, maar ook een oorinfectie of hersenvliesontsteking kan bij kinderen diarree en overgeven veroorzaken Chronisch braken met diarree wordt meestal veroorzaakt door koemelkallergie en overgevoeligheid voor gluten.

kindermountainbike - laptop kopen - trampoline test - haaruitval tegengaan - einmaleins Łben - ontspanningsmassage
 webdesign